Seklernas Vadstena

Nikon D3300 – Nikon 35/1,8 – f/4 – 1/40 s – ISO 280

Söndagen går mot sitt slut. Solen är på väg ner, men värmer ändå med kvällsljumma arton grader Celsius. Och än är det tillräckligt ljust för att kunna sitta ute med en god bok, och god är den, denna ”Seklernas Vadstena” av Sven Bergman. Kanske är den så tilltalande för att den har 63 år på nacken. Kanske beror det på att författarens språkbruk påminner mycket om den så skickliga Fredrik Böök. Eller så beror det på bokens ämne, nämligen Vadstenas historia.

Få städer är så sköna som vårt Vadstena, Östergötlands pärla. Det sägs att staden är ett sommarparadis, likt många andra turistorter, men ovänlig på vinterhalvåret. Men de som yttrar de orden har aldrig varit där på vintern, för staden är alltid lika skön och alltid lika välkomnande, oavsett årstid och oavsett temperatur.

Och för alla oss som inte har möjlighet att befinna sig i Vadstena var och varannan dag, så kan vi glädja oss åt att vi alltid kan drömma oss bort, med hjälp av en god bok.

Det här inlägget postades i Litteratur, Vadstena. Bokmärk permalänken.